Categorieën
Autibiografie Geen categorie

Stoplicht methode

Wat is de stoplicht methode
De stoplicht methode kan gebruikt worden om te laten zien hoe je je op dat moment voelt. Voor mij is het een mooi hulpmiddel om in te zetten als ik mijzelf niet goed kan verwoorden, maar wel wil laten zien hoe het met mij gaat.

Andersom werkt dat ook zo. Mochten mensen om mij heen (Partner, vrienden, hulpverlening etc.) denken dit gaat niet helemaal goed of hij komt niet goed uit zijn woorden, kunnen ook zij de kaart erbij pakken of mij vragen om de kaart er bij te pakken om te laten zien in welke fase ik op dat moment zit.

Er zijn ook momenten dat ik daar niet op reageer (te druk in mijn hoofd, overprikkeld) dan zal de persoon zelf de kaart erbij moeten pakken om te zien in welke fase ik zit en wat ze kunnen doen om mij te helpen.

De drie fases
De stoplicht methode heeft 3 fases: Groen, Oranje en Rood.

  • Groen betekent het gaat goed.
  • Oranje betekent het gaat matig
  • Rood betekent Ernstig.

Bij elke fase staan de volgende dingen beschreven: Wat is er aan mij te zien? Wat kan ik zelf doen & welke situaties moet ik vermijden? Wat kan mijn omgeving/hulpverlener doen en wat juist niet?

Bij groen staat bij mij bijvoorbeeld onder het kopje ‘wat is er aan mij te zien?’ positief zelfbeeld en humor. Maar bij oranje (matig) staat bijvoorbeeld ‘sneller geïrriteerd naar anderen toe’. Dit staat op mijn stoplicht A4, maar dat is voor iedereen natuurlijk verschillend.

Voorbeeld uit de praktijk
Vandaag ging het niet helemaal lekker. Zat niet lekker in mijn vel en bij het minste was ik helemaal van slag. Mijn partner heeft de kaart erbij gepakt en begreep op dat moment dat ik in Oranje zat. Ze heeft mij gestimuleerd om een rustmoment te pakken en is samen met de kinderen gaan fietsen (Mijn dochter moest ook naar dansles dus dat kon mooi).

Ze heeft mij een rustmoment gegund door de kinderen mee te nemen en tegen mij te zeggen dat ik een rustmoment moest gaan pakken.

Voor de mensen die mij kennen: Pak de kaart erbij als je denkt dat het niet helemaal goed gaat. Vaak is deze wel bij mij in de buurt te vinden alleen gebruik ik deze te weinig.

Hopelijk hebben jullie nu een idee wat de stoplicht methode is en hoe deze werkt!