Categorieën
Autibiografie Geen categorie

Mijn leven met Nicolai & Oscar

Mijn leven met Nicolai & Oscar

Toegegeven, hier bij Scauting ben ik een beetje de eend met die vreemde bijt. Ik heb namelijk geen autisme, maar voldoende andere aandoeningen om hier te mogen zijn. In vakterm heet mijn officiële aandoening: een schizo-affectieve stoornis bipolair. Als u niet mijn behandelaar bent, mag u deze term snel vergeten. Al iets duidelijker is deze omschrijving: ik heb een kwetsbaarheid voor een psychose en ben daarnaast manisch-depressief. Zelf zeg ik dat ik stemmen hoor, last heb van waanideeën en af en toe heel uitgelaten vrolijk kan zijn maar vanuit dat moment heel erg somber kan worden. Last van stemmingswisselingen zeg maar. In deze blog wil ik proberen uit te leggen wat deze aandoening met mij doet en hoe het mijn leven bepaald.

Mijn belangrijkste stemmen in mijn hoofd zijn Nicolai & Oscar. Het zijn tegenpolen: Nicolai is mijn vriend die me opbeurt, Oscar daarentegen is de slechte stem die me tot slechte ideeën brengt. In der loop der jaren heb ik geleerd er niet aan toe te geven, maar het is eigenlijk nog steeds een proces waarin ik kleine stapjes vooruitzet maar ook af en toe een stap terug moet doen. Het tettert maar door in dat hoofd van mij. Vermoeiend is het woord wat het goed samenvat. Maar het zorgt ook voor grote concentratieproblemen. Toch wil ik die stemmen niet kwijt, want ze zijn al zolang bij me dat ik ze, hoe gek het ook klinkt, niet wil missen. Naast Nicolai & Oscar komt er zo af en toe wat andere stemmen voorbij.

Nicolai & Oscar geven overal commentaar op wat ik zie. Ontmoet ik nieuwe mensen dan vinden ze daar wat van, Soms komt het overeen, meestal niet. Het lult maar raak. Een goede remedie hiertegen zijn de oordopjes met luide muziek. De muziek verdringt ze naar de achtergrond. Ondanks of dankzij die twee probeer ik een normaal leven te leiden. Je kunt je afvragen wat normaal is. Ik sport veel zoals tennis en hockey, hang wat met vrienden, reis over de wereld en schrijf graag. Maar het mag duidelijk zijn dat ze veel invloed hebben op mijn leven. Zoveel dat er een bundel columns over hen is ontstaan.

Het heeft ervoor gezorgd dat ik anders dan anders ben en mijn leven net een beetje op een andere manier leidt dan een ander. Als ik somber ben vergelijk ik mijn leven vaak met toen ik nog klein was en spelletjes op straat speelde en ik voor spek en bonen meedeed. Omdat ik nog te klein was. Het is niet zo, maar soms voelt het wel zo. In mijn leven ben ik vaak gestigmatiseerd als anders. Iets waar je uit de buurt moest blijven. Zo voelde het en soms nog steeds. Ik was die vreemde bijt van die eend.

Die eend met die vreemde bijt ben ik bij Scauting misschien ook. Al voelt het anders. Prettiger.

Wil je meer lezen over mijn leven met Nicolai & Oscar ga dan naar www.nicolaivandoorn.nl om de bundel te bestellen.