Categorieën
Autibiografie Geen categorie

Een prettig gesprek met Robert

Een prettig gesprek met Robert

Het is donderdagmiddag rond twee uur als schuin tegenover mij in een gespreksruimte Robert plaats neemt. Robert is 26 jaar en woont heel zijn leven al in Erica. Robert heeft autisme wat in zijn geval inhoudt dat hij overgevoelig is voor geluid. Sommige hebben het met geur of voelen, maar ik heb het met geluiden. In ons gesprek proberen we te duiden wat dit met Robert in het dagelijkse leven doet. Waar hij tegenaan loopt en of er misschien zelfs ook voordelen aanzitten.

Vrije tijd
In zijn vrije tijd fietst hij graag met muziek op en speelt hij geregeld trompet bij maar liefst drie muziekverenigingen. Met deze verenigingen treedt hij regelmatig op, maar door het coronatijdperk staan de optredens momenteel op een heel laag pitje. “Maar in normale tijden komt het geregeld voor dat ik een maand lang ieder weekend aan het optreden ben”, zegt Robert met enige trots.

Structuur, duidelijkheid en ritme
Het klinkt misschien wat tegenstrijdig: overgevoelig zijn voor geluiden én zelf trompet spelen, maar dat steekt toch anders in elkaar. Want: “In een orkest zit structuur en dan heb ik er geen problemen mee”, legt hij uit. “Ik heb meer moeite met een heel laag rommelend geluid als goederentreinen en vrachtwagens”, vertelt Robert. Het is dezelfde structuur als in een orkest waar hij in het dagelijkse leven baat bij heeft. Ontbreekt deze? “Dan loop ik vast. Dan kom ik heel moeilijk vooruit in mijn werkzaamheden en weet ik niet wat te doen”, zegt hij. Ook vindt hij het prettig als mensen duidelijk tegen hem zijn. “Dat klinkt misschien soms bot, maar dan weet ik wat ik aan ze heb”, vertelt Robert. Mensen die niet duidelijk zijn vindt hij maar vaag maar ook niet heel erg. Naast structuur en duidelijkheid is ritme ook heel belangrijk. “Ritme voorkomt dat ik dingen vergeet”, legt hij uit.

Scauting
Via kennissen, die bij Scauting werkzaam zijn, van zijn ouders kwam Robert hier terecht. Op de dagbesteding houdt hij zich voornamelijk bezig met het eigen maken van een programmeertaal. Daarnaast, Robert woont zelfstandig, ook hulp van Scauting thuis. “Hulp bij het schoonhouden van mijn huis anders wordt het een grote puinhoop en verlies ik het overzicht”, lacht hij. Ook eet hij regelmatig mee met zijn ouders die op een steenworp afstand van hem wonen om zo ritme in zijn leven te houden.

Voordelen
Ondanks dat Robert een mbo-opleiding Bedrijfseconomie met succes heeft afgerond en dit geprobeerd heeft op het HBO, ziet hij niet veel voordelen aan autisme. Evan, die bij ons gesprek zit, ziet dat anders en voegt aan: “Ik ken je nog niet heel goed, maar maak je nu een tijdje mee. Wat ik zie is, zeker toen wij de escaperoom deden, dat jouw puzzellogica en theoretische kennis heel sterk is. Jij hebt heel goed inzicht hoe bepaalde dingen werken. Dus ik denk wel degelijk dat dat een voordeel is, maar dat zie je zelf niet zo?”, vraagt Evan aan Robert. “Nou, ik weet niet”, antwoordt hij vertwijfeld op de vraag. “Het is niet zo dat ik een hoge opleiding heb kunnen afronden of dat ik er iets mee heb kunnen doen, dus daarom heb ik er wel moeite mee”, besluit Robert.