Categorieën
Autibiografie

Een leuke kennismaking met Klaas

Een leuke kennismaking met Klaas.

Buiten is het grauw en mistig. Het is niet eens zozeer koud voor de tijd van het jaar. Binnen zit ik samen met Klaas, een deelnemer van Scauting, voor een goed gesprek over zijn tijd hier. Klaas, zo blijkt uit ons gesprek, is een behulpzame vriendelijke jongen en blijkt ook een heuse Amerika kenner te zijn. Met name de Amerikaanse politiek boeit hem, maar daar wil hij in het gesprek niet al te veel over uitwijden. Verder speelt hij graag games van onbekende uitgevers of door individuele personen gemaakt. Daarnaast kijkt hij veel video’s.

PPD-NOS

Klaas is al bijna heel zijn leven, vanaf een jaar of drie, vier, bekend met autisme. Hij is twintig jaar geleden gediagnostiseerd met PPD-NOS. Een diagnose die volgens het huidige DSM 5 niet meer bestaat. Tegenwoordig valt iedere vorm van autisme onder ‘autismespectrumstoornis’. Klaas heeft verminderde sociale vaardigheden en last van tunnelvisie. Dat laatste moet hij even uitleggen. “Met tunnelvisie bedoel ik dat ik me zo erg op een detail focus dat alle omliggende informatie verloren gaat. Hierdoor kan ik snel belangrijke informatie missen”, zegt Klaas.

Opleidingen

Klaas vertelt over zijn opleidingen die hij gevolgd heeft. “Ik ging naar de Ambelt oorspronkelijk in Zwolle later in Steenwijk. Ik vond het onderwijs erg gebrekkig”, vertelt Klaas. De Ambelt in Steenwijk kan hij nadrukkelijk niet aanraden. “Ik heb daar weinig over mijn autisme geleerd. Dit komt omdat er mensen met veel verschillende geestelijke stoornissen op de Ambelt zitten en ik naar Steenwijk ging in het eerste jaar dat de locatie opgestart werd. Hierdoor was er weinig begeleiding die specifiek gericht was op mensen met autisme. Verder werd ik regelmatig gepest. Hier werd weinig aan gedaan.” vertelt Klaas. Hij volgde daar een VMBO Opleiding en is daar ook voor geslaagd.

Klaas had niet goed nagedacht, laat staan plannen gemaakt voor de tijd erna en belande per toeval op de sprint Havo die hij uiteindelijk in twee jaar ook gehaald heeft. Ook hierna had Klaas geen plannen gemaakt en is uiteindelijk op het Rea College terecht gekomen waar hij met succes een opleiding tot financieel medewerker heeft afgerond. De manier van lesgeven wat betreft zelfstudie en eigen verantwoordelijkheid nemen heeft Klaas niet als een probleem ervaren. Alleen kende hij aan het eind van het jaar nog steeds niet alle namen van zijn klasgenoten grapt Klaas.

Scauting een veilige leer werkomgeving

Klaas volgt via het Rea College een zogenaamd werkfit traject en is zo bij Scauting terecht gekomen. Scauting blijkt een veilige leer werkomgeving voor Klaas te zijn want zo vertelt hij: “Ik kan hier werkervaring opdoen zonder dat ik druk ervaar van een officiële werkplek. Ik kan namelijk niet goed tegen een hoge werkdruk. Het is slecht voor mijn productiviteit en ik kan vaak niet helder nadenken wanneer ik een hoge werkdruk heb”. Verder geeft Klaas aan dat hij moeite heeft met stress. “Ik kan over het algemeen slecht tegen stress en een hoge werkdruk is voor mij heel stressvol” vertelt hij. Klaas leert bij Scauting een programmeertaal en tekent voor het bedrijf Recreatieschap Drenthe fietsroutes in. Dit werk doet hij met veel plezier en hij bouwt daarmee een stukje werkervaring op.

Toekomst

In de toekomst hoopt Klaas een geschikte baan te vinden. Klaas wil zoveel mogelijk mensen helpen. Of het nou met iets fysieks is als bijvoorbeeld het tillen van dingen of overdragen van zijn kennis. Hij is erg geïnteresseerd in de politiek en zou graag mensen een bepaalde richting in duwen grapt hij.

Hoewel zijn sociale kring momenteel door corona kleiner is dan normaal, vindt hij dat niet heel erg. Wel mist hij de bijeenkomsten van de Soosjetijd in Assen. De activiteiten gaan momenteel niet door dankzij het Coronavirus. “Een activiteit die we regelmatig bij de Soosjetijd deden is een spellenavond en dat valt nu weg. Het is even niet anders”, zegt Klaas. Hij focust zich vooral op het vinden van een baan en op zelfstandig wonen. “Voor de rest zie ik wel”, zegt Klaas. “En oh ja zoveel mogelijk anderen helpen.”

De naam Klaas is niet de echte naam van de deelnemer.